GR
Regio Rivierenland
Gemeenschappelijke regelingen
Regio Rivierenland
Vestigingsplaats
Tiel
Doel
Regio Rivierenland is een gemeenschappelijke regeling van acht gemeenten waarbinnen op regionaal niveau voor de gemeenten taken worden uitgevoerd op het gebied van algemeen bestuur, verkeer, vervoer en waterstaat, economische zaken, onderwijs, cultuur en recreatie, sociale voorzieningen en maatschappelijke dienstverlening, volksgezondheid en milieu en ruimtelijke ordening en volkshuisvesting. De gemeenschappelijke regeling voert zowel uitvoeringstaken als (strategische)beleidstaken uit.
Deelnemers/betrokken partijen
De raden, colleges en burgemeesters van de gemeenten Buren, Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel.
Bestuurlijk belang
Alle gemeenten zijn vertegenwoordigd in het algemeen bestuur (AB). De raad van iedere gemeente wijst een vertegenwoordiger en plaatsvervangende vertegenwoordiger aan. Het algemeen bestuur kiest uit zijn midden een voorzitter en de overige leden van het dagelijks bestuur. Het AB heeft per deelnemende gemeente één zetel. De AB-leden hebben in de vergaderingen van het algemeen bestuur stemrecht in de omvang waarin het inwonertal van de gemeente die hem/haar heeft aangewezen zich verhoudt tot het inwonertal van alle deelnemende gemeenten, een en ander afgerond op honderdtallen inwoners. Het dagelijks bestuur (DB) bestaat uit tenminste drie leden. De aanwijzing van de leden van het dagelijks bestuur geschiedt in de eerste vergadering van het algemeen bestuur in zijn nieuwe samenstelling.
Programma
Programma 1
Relatie met programma
Regio Rivierenland is opgenomen onder programma 1 Besturen. Daarnaast is er een relatie met programma 2 Wonen (samenwerking speerpunt wonen en mobiliteit), programma 3 Werken (agribusiness, economie en logistiek en recreatie en toerisme), programma 4 Leven (leerplicht) en programma 5 Omzien (Wmo en jeugd).
Bijdrage per programma
Regio Rivierenland is een gemeenschappelijke regeling van acht gemeenten. Voor en door de gemeenten worden voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd op verschillende beleidsterreinen. In het kader van het programma Bestuur en Ondersteuning vindt regionale samenwerking plaats rond drie speerpunten: agribusiness, economie en logistiek, en recreatie & toerisme.
Vanuit deze speerpunten worden aan de hand van een meerjarenprogramma door (hogere) overheden en maatschappelijke partners projecten gerealiseerd. Dit gebeurt in steeds wisselende samenwerkingsvormen tussen overheden, bedrijfsleven, onderwijs en andere maatschappelijke partners.
Onderdeel hiervan is het genereren van geldstromen en subsidies. Daarnaast stimuleert de Fruitdelta Rivierenland de economische en recreatieve activiteiten en belangenbehartiging buiten de regio. Ook vindt afstemming plaats op het gebied van Ruimte: onder andere voor wat betreft de capaciteit van bedrijventerreinen en wonen en de Gelderse puzzel en regio-arrangement.
Logistics Valley Rivierenland maakt ook deel uit van Regio Rivierenland. Gelderland werkt en bouwt aan een Smart Logistics Valley als internationale toplocatie voor logistiek in Nederland. De speerpunten van het uitvoeringsprogramma zijn onder meer optimalisering van de regionale infrastructuur, arbeidsmarkt, duurzaamheid en innovatie.
Voor mobiliteit is een mobiliteitsfonds opgericht. Het uitvoeringsplan Mobiliteit pakt het onderwerp mobiliteit gezamenlijk op voor het borgen van een goede bereikbaarheid van de regio Rivierenland via alle vervoersaders. Met name de A2 en A15 zijn hierbij belangrijk, waarbij deze laatste extra aandacht heeft vanwege de vele knelpunten die er momenteel zijn.Belangrijkste (beleids)-ontwikkelingen
Op basis van het Regionaal Economisch Ambitiedocument 2020-2025 worden ook in 2025 projecten uitgevoerd rond de drie speerpunten Agribusiness, Economie & Logistiek en Recreatie & Toerisme.
In 2025 loopt het proces van de gebiedsagenda door en bevordert een integrale werkwijze binnen de regio. Het jaar 2025 zal ook in het teken staan van uitvoering van het vastgestelde beleid. Te denken valt aan het nieuwe economische ambitiedocument, het sluiten van een nieuwe Regio Deal, de gebiedsagenda en lobby en branding. Daarnaast zal er in 2025 een Regionaal Stimuleringsfonds zijn. In 2025 wordt verder gewerkt aan het regio-arrangement/Gelderse puzzel.
Er wordt samengewerkt op diverse inhoudelijke dossiers zoals ruimte en wonen.Risico's
De algemene reserve bedraagt 474.000 euro en wordt ingezet bij tekorten. De omvang van de reserve is volgens het dagelijks bestuur voldoende voor het afdekken van de geïdentificeerde risico’s.
Risicoprofiel
Middel
Financieel belang (x € 1.000)
Geraamde bijdrage 2025
Geraamde bijdrage 2024
Begroot Eigen vermogen
Begroot Vreemd vermogen
31-12-2024
31-12-2025
31-12-2024
31-12-2025
669
635
2.228
2.141
0
0
Toelichting financieel belang
De geraamde bijdrage betreft de uniforme bijdrage aan de Regio Rivierenland.
MiddelAvri
Avri
Vestigingsplaats
Geldermalsen
Doel
Avri is een gemeenschappelijke regeling van acht gemeenten die taken uitvoert op het gebied van afvalinzameling en afvalbeheer, het beheer van de openbare ruimte en toezicht en handhaving van de openbare ruimte.
Deelnemers/betrokken partijen
De raden en colleges van de gemeenten Buren, Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel.
Bestuurlijk belang
Alle deelnemende gemeenten zijn vertegenwoordigd in het algemeen bestuur (AB). Het AB bestaat uit acht leden. Elk AB-lid heeft één stem. Het AB besluit bij volstrekte meerderheid van stemmen, tenzij anders is bepaald. Het dagelijks bestuur (DB) bestaat uit de voorzitter en twee leden uit het AB, die door het AB worden aangewezen. Voorafgaand aan elke AB-vergadering wordt een Platformbijeenkomst belegd, waarin de raadsleden van de deelnemende gemeenten wensen en bedenkingen kunnen uiten met betrekking tot de agenda van de desbetreffende AB-vergadering.
Programma
Programma 2
Relatie met programma
Avri is opgenomen onder programma 2 (Wonen) vanwege de basistaak van Avri, het ophalen van huishoudelijk afval. De gemeente West Betuwe neemt enkele plustaken van Avri af op het gebied van IBOR. Zo voert Avri taken uit op het beheer van de openbare ruimte. De uitvoering van de taken op het beheer van de openbare ruimte wordt beschreven in de paragraaf onderhoud kapitaalgoederen.
Bijdrage per programma
De gemeenschappelijke regeling Afvalverwijdering Rivierenland (Avri) verzorgt de inzameling en het beheer van het huishoudelijk afval. Het algemeen bestuur stelt verordeningen en de afvalstoffenheffing vast. Het kader voor de inzameling is het inzamelsysteem ’Afval scheiden heel gewoon’; ook wel aangeduid als het basispakket.
Naast de inzameling van het huishoudelijk afval neemt de gemeente ook enkele diensten af uit het aanvullende pakket voor het beheer van de openbare ruimte. Dit is vastgelegd in een dienstverleningsovereenkomst en omvat het groenbeheer in de kernen Geldermalsen/Meteren en het buitengebied, bomenbeheer buitengebied, ledigen afvalbakken, straatvegen en onkruid-bestrijding op verhardingen, kolkenzuigen en de gladheidsbestrijding in voormalig Neerijnen.Belangrijkste (beleids)-ontwikkelingen
Doel van het landelijk programma VANG (van afval naar grondstof) is tot een circulaire economie te komen. Daarnaast zijn scherpere doelstellingen geformuleerd om minder afval te produceren (preventie) en een forse reductie van het restafval te bewerkstelligen. De landelijke doelstellingen is om een verder daling van de hoeveelheid restafval te bereiken van 30 kg per huishouden in 2025.
In onze regio zien we een sterke verlaging van de hoeveelheid restafval (in 2022 70 kg fijn en grof restafval per inwoner) en zamelt Avi meer grondstoffen in.
In het Strategische Koersplan en de houtskoolschets van Avri zijn strategische doelen opgenomen die een directe en indirecte relatie hebben met de doelen uit het grondstoffenplan. Met name de strategische doelen:
1. Circulaire waardencreatie.
2. De kwaliteit van de afvalstromen
3. Van en voor de regio, zijn direct of indirect gelijk aan de doelen uit het beleidsplan Van Afval Naar Grondstof. In het programma GRIP zijn ook vergelijkbare doelen opgenomen.
Binnen de landelijke beleidskaders Van Afval Naar Grondstof (VANG) zal het eigen beleid van Avri (‘Afval scheiden heel gewoon’) in 2024 doorontwikkeld worden. Het doel blijft de preventie van afval, een verdere reductie van het restafval en de inzameling van zo schoon mogelijke grondstoffen.Risico's
-Onzeker doelvermogen voor nazorg stortplaats; risico niet gewijzigd-Onzekerheid scheidingsgedrag huishoudens; risico verlaagd -Vervuiling van aangeboden grondstoffen; risico verlaagd -Vergoeding kunststof verpakkingen; risico verhoogd -Geschil met verwerker pbd; risico niet gewijzigd
Risicoprofiel
Hoog
Financieel belang (x € 1.000)
Geraamde bijdrage 2025
Geraamde bijdrage 2024
Begroot Eigen vermogen
Begroot Vreemd vermogen
31-12-2024
31-12-2025
31-12-2024
31-12-2025
0
0
2.108
2.171
46.572
45.355
Toelichting financieel belang
De activiteiten van Avri worden uit de afvalstoffenheffing gefinancierd. Dat betekent dat de gemeente West Betuwe een indirect financieel belang in de gemeenschappelijke regeling heeft.
HoogWerkzaak Rivierenland
Werkzaak Rivierenland
Vestigingsplaats
Tiel
Doel
Streven naar een zo hoog mogelijke arbeidsparticipatie van de inwoners van de deelnemende gemeenten en, indien nodig, het verstrekken van uitkeringen aan de doelgroep voor de kosten van levensonderhoud. De gemeenschappelijke regeling voert de wettelijke taken uit die deelnemers hebben op grond van de Participatiewet, met uitzondering van bijzondere bijstand.
Deelnemers/betrokken partijen
De colleges van de gemeenten Buren, Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel.
Bestuurlijk belang
Het Algemeen Bestuur (AB) bestaat uit 8 leden: 1 lid per deelnemende gemeente. Elk lid heeft 1 stem. Besluiten worden genomen bij gewone meerderheid, tenzij anders is geregeld. Het DB bestaat uit 3 leden, aan te wijzen uit het AB.
Programma
Programma 3
Relatie met programma
De GR is opgenomen onder programma 3 werken
Bijdrage per programma
Werkzaak Rivierenland voert voor de gemeente West Betuwe de Participatiewet uit en verzorgt de uitkeringen en de re-integratie van de meeste klanten. Alleen klanten met de grootste afstand tot de arbeidsmarkt (de klantprofiel 4-doelgroep) worden door de gemeente zelf ondersteund in (sociale) activering en hun zorgbehoefte.
Belangrijkste (beleids)-ontwikkelingen
Hoofddoel is en blijft uitkeringen te verstrekken waar dit strikt noodzakelijk is en uitkeringsgerechtigden zo snel mogelijk (weer) aan een baan te helpen. De ontwikkelingen rondom de asielinstroom hebben wel gevolgen voor de instroom in de bijstand. De krapte om de arbeidsmarkt zorgt voor kansen in bemiddeling naar werk en gelijktijdig ook voor uitdagingen in begeleidingscapaciteit. De ontwikkelingen worden scherp gemonitord om de negatieve effecten zoveel mogelijk te beperken.
Risico's
Economische terugval/conjunctuurgevoeligheid, verandering wetgeving, krapte arbeidsmarkt, toename problematiek doelgroep, robotisering & digitalisering, pandemie
Risicoprofiel
Hoog
Financieel belang (x € 1.000)
Geraamde bijdrage 2025
Geraamde bijdrage 2024
Begroot Eigen vermogen
Begroot Vreemd vermogen
31-12-2024
31-12-2025
31-12-2024
31-12-2025
3.514
3.064
3.906
3.781
3.915
3.879
Toelichting financieel belang
De geraamde bijdrage aan Werkzaak Rivierenland betreft alleen de organisatiekosten voor de inkomensregelingen. De werkelijke verstrekkingen aan o.a. bijstandsuitkeringen zijn hierin niet meegenomen.
HoogBedrijfsvoeringsorganisatie West-Betuwe
Bedrijfsvoeringsorganisatie West-Betuwe
Vestigingsplaats
Culemborg
Doel
Het behartigen van de gemeenschappelijke belangen van de deelnemende gemeenten op het terrein van de bedrijfsvoeringstaken met als doel het verlagen van kosten, het verhogen van de kwaliteit, het verminderen van de kwetsbaarheid en het bieden van kansen aan medewerkers.
Deelnemers/betrokken partijen
De colleges van de gemeenten Culemborg, Tiel en West Betuwe.
Bestuurlijk belang
De colleges zijn vertegenwoordigd in het bestuur van de bedrijfsvoeringsorganisatie. Het bestuur telt drie zetels. Elke deelnemer heeft 1 stem. Besluiten worden genomen bij gewone meerderheid. De gemeenschappelijke regeling voert haar taak in mandaat uit.
Programma
Programma 1
Relatie met programma
Deze GR is opgenomen onder programma 1 Besturen.
Bijdrage per programma
De gemeenschappelijke regeling Bedrijfsvoeringsorganisatie West-Betuwe (BWB) voert namens de gemeente West Betuwe bedrijfsvoeringstaken uit op het terrein van:
• financiële administratie, treasury en interne controle;
• informatiemanagement;
• informatiemanagement en ICT;
• personeelsadminstratie.Belangrijkste (beleids)-ontwikkelingen
Waar in 2023 de BWB vooral investeert in de basisdienstverlening op orde, wil zij in 2024 in samenwerking met de gemeenten versnellen op de drie ontwikkellijnen. Belangrijke onderwerpen hierin zijn:
• Het maken van een systeemsprong: aanbesteding HR-systeem en financieel systeem, maar ook het maken van een goede afweging voor de vervanging van de ICT-infrastructuur in een tijd waarin steeds meer applicaties online worden aangeboden;
• Impuls geven aan datagedreven werken door de gemeenten en BWB zelf;
• Aantrekkelijk werkgeverschap: ook voor de BWB is het van belang om te investeren in de ontwikkeling van personeel en aantrekken van nieuwe medewerkers, vanuit een gezonde mix van vaste medewerkers en een flexibele schil;
• Continue aandacht voor informatieveiligheid inclusief voorbereiding op de aanstaande, verscherpte regelgeving op dit gebied.
Daarnaast wordt in 2024 de verdeelsystematiek geëvalueerd en een toekomstbestendige systematiek ontwikkeld.Risico's
Het weerstandsvermogen van de bedrijfsvoeringsorganisatie is toereikend om de risico’s af te dekken. Bestuurlijk is besloten om het weerstandsvermogen dat boven de algemene reserve van BWB uitstijgt binnen de deelnemende gemeenten aan te houden. Het (fictieve) aandeel van West Betuwe in het risicobedrag van ruim 1.000.000 euro is ongeveer 360.000 euro.
Risicoprofiel
Middel
Financieel belang (x € 1.000)
Geraamde bijdrage 2025
Geraamde bijdrage 2024
Begroot Eigen vermogen
Begroot Vreemd vermogen
31-12-2024
31-12-2025
31-12-2024
31-12-2025
7.907
7.549
846
846
3.370
2.970
Toelichting financieel belang
Dit betreft de uniforme bijdrage. De maatwerkbijdragen zijn hierin niet meegenomen.
MiddelGGD Gelderland-Zuid
GGD Gelderland-Zuid
Vestigingsplaats
Nijmegen
Doel
Het behartigen van de gemeenschappelijke belangen van de deelnemende gemeenten op het terrein van de openbare gezondheidszorg en het uitvoeren van taken die in wet- en regelgeving aan de gemeenten of de GGD’en zijn opgedragen.
Deelnemers/betrokken partijen
De colleges van de gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Buren, Culemborg, Druten, Heumen, Maasdriel, Neder-Betuwe, Nijmegen, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal, Wijchen en Zaltbommel.
Bestuurlijk belang
Alle gemeenten zijn vertegenwoordigd in het Algemeen Bestuur; het Algemeen Bestuur telt 14 zetels. Het stemgewicht per gemeente wordt jaarlijks bepaald op basis van het inwonertal op 1 januari van het voorafgaande jaar, zoals opgenomen in de bevolkingsstatistiek van het CBS. Het AB wijst uit zijn midden een voorzitter aan. Het Dagelijks bestuur bestaat uit de voorzitter van het AB en minimaal vier andere leden. Deze worden aangewezen door het AB. Daarnaast kunnen maximaal drie leden van het DB worden aangewezen van buiten de kring van het algemeen bestuur.
Programma
Programma 5
Relatie met programma
Deze GR is opgenomen onder programma 5 (Omzien) voor Volksgezondheid. De GR heeft ook een relatie met Programma 1 (besturen), voor Openbare orde en veiligheid. De GGD Gelderland-Zuid speelt een rol bij de rampenbestrijding. Daarnaast zijn er nog relaties met de programma 4 (Leven) voor onderwijs, cultuur, sportbeleid, recreatie en participatie.
Bijdrage per programma
In het kader van de openbare gezondheidszorg voert GGD Gelderland-Zuid alle taken uit die in wet- en regelgeving aan gemeenten of aan gemeentelijke gezondheidsdiensten zijn opgedragen. Daarbij gaat het om taken op het gebied van:
• Gezondheidsbescherming: Infectieziektebestrijding, medische milieukunde en seksuele gezondheidsrisico’s, technische hygiënezorg:
• Toezicht op kwaliteit kinderopvang en peuterspeelzalen;
• Toezicht op tatoeage en piercing;
• Publieke gezondheid bij crisis en rampen;
• Gezondheidsbevordering: gezonde wijk/gemeente en gezonde school, gezonde volwassenen en ouderen;
• Jeugdgezondheidszorg;
• Forensische geneeskunde;
• Toezicht Wmo;
• Milieu en gezondheid: omgevingswet;
• Bijzondere zorg: meldpunt bijzondere zorg openbare geestelijke gezondheidszorg en geestelijke gezondheidszorg;
• Veilig Thuis;
• Onderzoek Informatie en Advies.Belangrijkste (beleids)-ontwikkelingen
Strategische thema’s waar de GGD in de periode 2024 - 2027 op inzet zijn:
1. Informatiegestuurde aanpak als basis voor betrouwbare advisering
2. Adviseren over preventie en vormgeven groepsgerichte preventie
3. Versterken samenwerking zorg en veiligheid ten behoeve van betere inwonerondersteuning
4. Gezondheidsbescherming en -bevordering in het sociale en fysieke domein.
Relevantie maatschappelijke ontwikkelingen die de GGD Gelderland-Zuid signaleert:
Pandemische paraatheid
Vaccinatievoorziening bij de GGD
Het Nationaal Preventieakkoord en de Landelijke Nota Gezondheidsbeleid
Integraal Zorg Akkoord (IZA) en Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA)
Forensische geneeskunde
Gezondheid in de fysieke en sociale woonomgeving / Omgevingswet
Doordecentralisatie Beschermd wonen / beschermd thuis
Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming
Hervormingsagenda Jeugd 2023-2028
Kansrijke Start
NieuwkomersRisico's
De financiële risico’s, van hoog naar laag: cao wijzigingen 750.000, prijsstijgingen 525.000, (fluctuaties in) Inkomsten 375.000, cybercriminaliteit/beveiligingsincident 350.000, epidemie 187.500, (toekomst) Veilig thuis 187.500, omgevingswet 112.500, ziekteverzuim & arbo 112.500, arbeidsmarktkrapte 112.500, niet naleven van wet- en regelgeving 112.500.
Risicoprofiel
Hoog
Financieel belang (x € 1.000)
Geraamde bijdrage 2025
Geraamde bijdrage 2024
Begroot Eigen vermogen
Begroot Vreemd vermogen
31-12-2024
31-12-2025
31-12-2024
31-12-2025
2.713
2.392
2.297
2.181
18.220
14.697
Toelichting financieel belang
Dit betreft de uniforme bijdrage. De maatwerkbijdragen zijn hierin niet meegenomen.
HoogVeiligheidsregio Gelderland-Zuid
Veiligheidsregio Gelderland-Zuid
Vestigingsplaats
Nijmegen
Doel
De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid voert de taken uit die in de wet Veiligheidsregio’s aan de bestuursorganen van de gemeente zijn opgedragen, dit omvat: de brandweerzorg, de geneeskundige hulpverlening en de voorbereiding en coördinatie van de rampenbestrijding en crisisbeheersing.
Deelnemers/betrokken partijen
De colleges van de gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Buren, Culemborg, Druten, Heumen, Maasdriel, Neder-Betuwe, Nijmegen, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal, Wijchen en Zaltbommel.
Bestuurlijk belang
Alle gemeenten worden door de burgemeester in het algemeen bestuur (AB) vertegenwoordigd. Het AB telt 14 zetels. Alle leden hebben één stem, tenzij het AB een besluit neemt over de jaarrekening, begroting of een begrotingswijziging. Daarvoor geldt een gewogen stemrecht per 20.000 inwoners, waarbij elke gemeente minimaal één stem heeft. De burgemeester van Nijmegen is uit hoofde van zijn functie voorzitter van zowel het algemeen bestuur als het dagelijks bestuur (DB). Het DB bestaat uit de voorzitter en minimaal twee andere leden, aan te wijzen door en uit het algemeen bestuur.
Programma
Programma 1
Relatie met programma
De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid is onder programma 1 (Besturen) opgenomen.
Bijdrage per programma
De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid draagt bij aan het programma Besturen. Deze gemeenschappelijke regeling voert voor de gemeente taken uit die aan de fysieke veiligheid van de inwoners bijdragen. Het gaat om de taken: brandweerzorg. geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen, gemeentelijke ondersteuning bij de voorbereiding op de rampenbestrijding en crisisbeheersing, ambulancezorg en de regionale meldkamerfunctie.
Belangrijkste (beleids)-ontwikkelingen
In de beleidsambities van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid staat integraal werken centraal: het vinden van samenhang en het bundelen van krachten binnen en buiten de organisatie van de Veiligheidsregio.
De externe en interne ontwikkelingen, de risico’s en de veiligheidsthema’s die voor de gemeenten, crisispartners en andere regio’s belangrijk zijn hebben geresulteerd in een uitvoeringsprogramma 2024-2027 bestaande uit 35 beleidsdoelstellingen. Deze zijn geclusterd in de drie speerpunten:
1. Een sterk netwerk
2. Een weerbare organisatie
3. Informatiemanagement
De belangrijkste (beleids-)ontwikkelingen de omgevingswet, het onderzoek kostenverdeelsystematiek en het onderzoek nieuw plan vastgoed (huisvesting brandweerkazernes).
Bovenstaande speerpunten geven aan waar we aan willen werken de komende jaren. De houding vanuit waar we dat willen doen: risicogericht in plaats van regel gestuurd. Met risicogerichtheid wordt ingezet op die maatregelen die het meest bijdragen aan risicoreductie en op een integrale aanpak van vraagstukken.
Daarnaast worden de reguliere basistaken en de adviserende taken gecontinueerd. Hierbij nemen we actuele ontwikkelingen, zoals de Omgevingswet, mee.Risico's
De risico’s staan beschreven in de programmabegroting van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, onder paragraaf 5.1 Weerstandsvermogen en risicobeheersing. De grootste tien risico's met financiële omvang zijn : verduurzaming vastgoed, kapitaallasten vastgoed, arbeidsmarktproblematiek, klimaatverandering, omgevingswet, WNRA, leveringsproblematiek, cybercriminaliteit/beveiligingsincident, epidemie en prijsstijgingen.
Risicoprofiel
Hoog
Financieel belang (x € 1.000)
Geraamde bijdrage 2025
Geraamde bijdrage 2024
Begroot Eigen vermogen
Begroot Vreemd vermogen
31-12-2024
31-12-2025
31-12-2024
31-12-2025
5.118
4.814
8.589
7.870
62.092
62.859
Toelichting financieel belang
HoogOmgevingsdienst Rivierenland
Omgevingsdienst Rivierenland
Vestigingsplaats
Tiel
Doel
De Omgevingsdienst Rivierenland behartigt de belangen van de deelnemers ter zake van vergunningverlening, toezicht en handhaving in het kader van het omgevingsrecht. Daartoe hoort ook het belang van een goede samenwerking tussen de omgevingsdiensten in Gelderland.
Deelnemers/betrokken partijen
De colleges van de gemeenten Buren, Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel en het college van gedeputeerde staten van de provincie Gelderland.
Bestuurlijk belang
Alle deelnemers zijn met één lid in het algemeen bestuur (AB) vertegenwoordigd. Het AB bestaat uit negen leden. Deelnemers die zowel de milieutaken als de taken op het gebied van bouw en ruimtelijke ordening hebben ingebracht, hebben twee stemmen. De deelnemers die alleen de milieutaken hebben ingebracht, hebben éen stem. Het AB wijst uit zijn midden een voorzitter aan. Het AB benoemt de leden van het dagelijks bestuur (DB). Het DB bestaat uit drie leden en de voorzitter van het AB. De gemeenschappelijke regeling voert haar taken in mandaat uit.
Programma
Programma 2
Relatie met programma
De Omgevingsdienst Rivierenland is onder programma 2 (Wonen)
Bijdrage per programma
De taak van de Omgevingsdienst Rivierenland is de vergunningverlening, het toezicht en de handhaving op het terrein van de Omgevingswet voor de acht gemeenten in de regio Rivierenland. Deze acht gemeenten nemen verplicht de milieutaken af en sommige gemeenten nemen nog overige bouwtaken af (zoals West Betuwe). Daarnaast adviseert de Omgevingsdienst Rivierenland de gemeenten op de terreinen als bodem, lucht, geluid, externe veiligheid, monumenten en flora en fauna.
Belangrijkste (beleids)-ontwikkelingen
In april 2020 is het besluit genomen om de vergunningtaak terug te halen van de ODR. Voor het terughalen van de Vergunningtaken is een kwartiermaker aangesteld en is een plan van aanpak opgesteld. De opdracht is uitgebreid overeenkomstig het coalitieakkoord 2022-2026 om, naast het terughalen van de Vergunningtaken, ook onderzoek te doen naar de mogelijkheid van het terughalen van Toezicht- & Handhavingstaken. De Omgevingswet is1 januari 2024 inwerking getreden. De komst van de Omgevingswet zal consequenties hebben voor de bedrijfsvoering en kosten van de ODR als ook de interne werkprocessen en legesinkomsten.
In de begroting 2024 is ervoor gekozen om de verwachte legsinkomsten op hetzelfde niveau als 2023 te houden. In de risicoparagraaf zal een bedrag gereserveerd worden voor als de Omgevingswet in werking treedt.Risico's
Met de komst van de Omgevingswet verandert het proces van vergunningverlening en is een terugloop in de legesinkomsten te verwachten. In begroting 2024 is ervoor gekozen om de verwachte legesinkomsten op hetzelfde niveau te houden als in 2024. De effecten van de Omgevingswet zijn voor gemeenten in 2024 nog niet goed inzichtelijk te maken. In de risicoparagraaf zal een bedrag gereserveerd worden voor de mogelijke effecten van de Omgevingswet en marktontwikkelingen.
Risicoprofiel
Hoog
Financieel belang (x € 1.000)
Geraamde bijdrage 2025
Geraamde bijdrage 2024
Begroot Eigen vermogen
Begroot Vreemd vermogen
31-12-2024
31-12-2025
31-12-2024
31-12-2025
5.393
5.548
1..005
976
5.770
5.581
Toelichting financieel belang
HoogNatuur- en Recreatieschap Lingegebied
Natuur- en Recreatieschap Lingegebied
Vestigingsplaats
Kerk-Avezaath
Doel
Het Natuur- en Recreatieschap Lingegebied houdt samen met het Recreatieschap Nederrijn, Lek en Waal en het Recreatieschap Over-Betuwe de B.V. Recreatiemaatschappij Rivierengebied in stand. Deze B.V. voert de publieke taken van de drie recreatieschappen uit. Deze publieke taken zijn het in stand houden, verbeteren en uitbreiden van de openbare recreatief- toeristische infrastructuur in het werkgebied van de recreatieschappen. Daarbij wordt tevens bescherming van het landschappelijk karakter van het gebied beoogd.
Deelnemers/betrokken partijen
De raden en colleges van de gemeenten Molenlanden, Gorinchem, Vijfheerenlanden en West Betuwe.
Bestuurlijk belang
De gemeenschappelijke regeling Natuur- en Recreatieschap Lingegebied heeft een algemeen bestuur (AB). Dit AB bestaat uit vier leden. Het dagelijks bestuur (DB) bestaat uit het AB. De drie recreatieschappen zijn aandeelhouders van de B.V. Recreatiemaatschappij Rivierengebied. Het doel van deze B.V. is drie werk-B.V.’s in stand te houden. Doel van de Avezaath B.V. is het verwerven, beheren en vervreemden van onroerende zaken. Doel van de Recreatie B.V. (Uit®waarde Events) is het verrichten van commerciële activiteiten, zoals het organiseren van evenementen, het ontwikkelen en organiseren van recreatiearrangementen en het ter beschikking stellen van recreatieterreinen en recreatiemiddelen. Doel van de Cellendonk B.V. is het detacheren van (tijdelijk) personeel bij de Recreatiemaatschappij of On Site Rivierengebied.
Programma
Programma 3
Relatie met programma
Het Natuur- en Recreatieschap Lingegebied is onder is onder programma 3 Werken opgenomen. Er is ook een relatie met programma 4 Leven vanwege de recreatiemogelijkheden voor inwoners.
Bijdrage per programma
De B.V. Recreatiemaatschappij Rivierengebied voert de publieke taken van drie recreatieschappen uit. Deze publieke taken zijn het in stand houden, verbeteren en uitbreiden van de openbare recreatief-toeristische infrastructuur in het werkgebied van de recreatieschappen. Daarbij wordt tevens bescherming van het landschappelijk karakter van het gebied beoogd. De gemeente West Betuwe participeert hierin via de gemeenschappelijke regelingen Natuur- en Recreatieschap Lingegebied en Recreatieschap Nederrijn, Lek en Waal.
Belangrijkste (beleids)-ontwikkelingen
Onderzoek naar een vereenvoudigde aansturing van de B.V. Recreatiemaatschappij Rivierenland. Op dit moment gebeurt dit door drie gemeenschappelijke regelingen.
Risico's
-
Risicoprofiel
Laag
Financieel belang (x € 1.000)
Geraamde bijdrage 2025
Geraamde bijdrage 2024
Begroot Eigen vermogen
Begroot Vreemd vermogen
31-12-2024
31-12-2025
31-12-2024
31-12-2025
0
0
n.n.b.
n.n.b.
n.n.b.
n.n.b.
Toelichting financieel belang
LaagRegionaal Archief Rivierenland
Regionaal Archief Rivierenland
Vestigingsplaats
Tiel
Doel
Het Regionaal Archief Rivierenland is een gemeenschappelijke regeling die zorgt voor het beheer van de in de archiefbewaarplaats aanwezige archiefbescheiden van de deelnemers. Toezicht houdt op de niet- overgebrachte archiefbescheiden van de deelnemers. Zorgt voor archiefbescheiden van derden En stimuleert lokale en regionale geschiedbeoefening door het beheren en bewaren van collecties van relevant bronnenmateriaal.
Deelnemers/betrokken partijen
Colleges van de gemeenten Buren, Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe en Zaltbommel
Bestuurlijk belang
Elke gemeente is met een lid in het algemeen bestuur (AB) vertegenwoordigd. Elk lid heeft één stem. Besluiten worden bij meerderheid van stemmen genomen, tenzij in de regeling anders is bepaald. Raadsleden hebben geen zitting in het AB, omdat zij geen bevoegdheden hebben overgedragen. De gemeenschappelijke regeling werkt met beeld- en oordeelvormende vergaderingen. In deze vergaderingen kunnen daarvoor aangewezen raadsleden en AB-leden gezamenlijk over de agendapunten van het algemeen bestuur overleggen. Deze vergadering vindt plaats voorafgaand aan de AB-vergadering, zodat de AB-leden de meningen uit de beeld- en oordeelvormende vergadering kunnen betrekken bij de afwegingen die zij in de AB-vergadering maken. Het dagelijks bestuur bestaat uit de voorzitter en twee andere leden die door en uit het AB worden aangewezen.
Programma
Programma 1
Relatie met programma
Het Regionaal Archief Rivierenland is onder programma 1 (Besturen) opgenomen vanwege de archieffunctie.
Bijdrage per programma
Het Regionaal Archief Rivierenland houdt toezicht op het beheer van de niet- overgebracht archieven en brengt hier jaarlijks verslag over uit. In dit verslag worden aanbevelingen/constateringen aangegeven ten behoeve van het verbeteren van het beheer van de niet-overgebrachte archieven.
Verder geven zij adviesnotities over, onder andere, de Wet Woo, archivering sociale media, archiveren chatberichten, anonimiseren en archiveren.
Het Regionaal Archief Rivierenland beoordeelt de vernietigingslijsten en geeft machtiging tot vernietiging af.
Het Regionaal Archief Rivierenland organiseert tentoonstellingen, lesprogramma’s en activiteiten om het erfgoed onder de aandacht te brengen bij inwoners en scholieren.Belangrijkste (beleids)-ontwikkelingen
De migratie van de inhoud van meerdere Document Management Systemen naar het e-depot.
Het Regionaal Archief Rivierenland heeft een beleidsplan 2022-2025 waarin het thema “data” centraal staat en is gelinkt aan de dienstverlening en interne processen.
Er is een nieuwe Archiefwet in ontwikkeling.
Het Regionaal archief Rivierenland onderzoekt regelmatig verdere verduurzamingsmaatregelen van het pand.
De gemeenschappelijke regeling wordt aangepast aan de Wet gemeenschappelijke regelingen (WGR).
BWB werkt aan een Informatiebeheerplan. Hierin staat hoe wij (BWB en de drie gemeenten) omgaan met onze informatieRisico's
Het weerstandsvermogen bedraagt in de begroting 2025 211.000 euro. De geïnventariseerde risico's zijn op de Adviesnota Weerstandsvermogen gebaseerd. Het risicoprofiel bedraagt 211.000 euro. De weerstandsratio bedraagt 1,00. Dit is voldoende om te voldoen aan de norm van 1,0.
Risicoprofiel
Laag
Financieel belang (x € 1.000)
Geraamde bijdrage 2025
Geraamde bijdrage 2024
Begroot Eigen vermogen
Begroot Vreemd vermogen
31-12-2024
31-12-2025
31-12-2024
31-12-2025
661
641
508
470
308
288
Toelichting financieel belang
LaagBelastingsamenwerking Rivierenland
Belastingsamenwerking Rivierenland
Vestigingsplaats
Tiel
Doel
Het doel van Belastingsamenwerking Rivierenland (BSR) is samen te werken bij de heffing en invordering van de waterschapsbelastingen, afvalstoffenheffing en gemeentelijke belastingen, evenals bij de uitvoering van de Wet waardering onroerende zaken en het beheer en de uitvoering van de vastgoedinformatie.
Deelnemers/betrokken partijen
De deelnemers zijn het dagelijks bestuur (DB) van Waterschap Rivierenland, het DB van de gemeenschappelijke regeling Avri en de colleges van de gemeenten Culemborg, Maasdriel, Montfoort, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal, Wijk bij Duurstede en IJsselstein.
Bestuurlijk belang
Alle deelnemende bestuursorganen zijn in het algemeen bestuur (AB) vertegenwoordigd, waarbij Waterschap Rivierenland met twee leden is vertegenwoordigd. Alle deelnemers, met uitzondering van Waterschap Rivierenland, hebben één stem. De leden namens Waterschap Rivierenland hebben beiden twee stemmen. Het dagelijks bestuur (DB) bestaat uit de voorzitter en twee leden, door en uit het AB gekozen, waarbij ten minste één lid uit de vertegenwoordiging namens Waterschap Rivierenland wordt gekozen.
Programma
Relatie met programma
De Belastingsamenwerking Rivierenland valt onder de Algemene Dekkingsmiddelen.
Bijdrage per programma
De gemeenschappelijke regeling Belastingsamenwerking Rivierenland (BSR) werkt met gemeenten, waterschap en Avri samen bij de heffing en invordering van de waterschapsbelastingen, afvalstoffenheffing en gemeentelijke belastingen, evenals bij de uitvoering van de Wet waardering onroerende zaken en het beheer en de uitvoering van de vastgoedinformatie.
Belangrijkste (beleids)-ontwikkelingen
Het optimaal integreren van de BAG- en WOZ-processen.
Het toepassen van een pro-actieve, klantgerichte en sociale invordering waarbij de klant centraal staat door het optimaliseren van de klantreis.
Het reduceren van de gang naar no-cure-no-pay bureaus door de inwoners zo goed mogelijk te informeren over de mogelijkheid tot indienen van bezwaar bij de BSR.Risico's
De incidentele weerstandscapaciteit van BSR is gelijk aan de in de begroting opgenomen post onvoorzien. BSR heeft geen structurele weerstandscapaciteit. Voor eventuele risico's die niet in de begroting zijn opgenomen, en niet gedragen kunnen worden uit de post onvoorzien, dienen deelnemers van BSR zelf een voorziening te treffen. Risico's met betrekking tot de belastingopbrengsten behoren niet tot de bedrijfsrisico's van BSR. In de begroting 2024 van de BSR zijn in de paragraaf weerstands-vermogen en risicobeheersing verschillende risico's opgenomen zoals: opbrengsten vervolgingskosten, datalekken, ziekteverzuim, herziening belastingstelsel waterschappen en krapte op de arbeidsmarkt.
Risicoprofiel
Middel
Financieel belang (x € 1.000)
Geraamde bijdrage 2025
Geraamde bijdrage 2024
Begroot Eigen vermogen
Begroot Vreemd vermogen
31-12-2024
31-12-2025
31-12-2024
31-12-2025
999
919
155
100
0
0
Toelichting financieel belang
MiddelRecreatieschap Nederrijn, Lek en Waal
Recreatieschap Nederrijn, Lek en Waal
Vestigingsplaats
Kerk-Avezaath
Doel
Het Recreatieschap Nederrijn, Lek en Waal houdt samen met het Natuur- en Recreatieschap Lingegebied en het Recreatieschap Over-Betuwe de B.V. Recreatiemaatschappij Rivierengebied in stand. Deze B.V. voert de publieke taken van de drie recreatieschappen uit. Deze publieke taken zijn het in stand houden, verbeteren en uitbreiden van de openbare recreatief-toeristische infrastructuur in het werkgebied van de recreatieschappen. Daarbij wordt tevens bescherming van het landschappelijk karakter van het gebied beoogd.
Deelnemers/betrokken partijen
De raden en colleges van de gemeenten Buren, Culemborg, Druten, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe en West Maas en Waal.
Bestuurlijk belang
De gemeenschappelijke regeling Recreatieschap Nederrijn, Lek en Waal heeft een algemeen bestuur (AB). Dit AB bestaat uit acht leden. Het dagelijks bestuur (DB) bestaat uit het AB. De drie recreatieschappen zijn aandeelhouders van de B.V. Recreatiemaatschappij Rivierengebied. Doel van deze B.V. is drie werkB.V.’s in stand te houden. Doel van de Avezaath B.V. is het verwerven, beheren en vervreemden van onroerende zaken. Doel van de Recreatie B.V. (Uit®waarde Events) is het verrichten van commerciële activiteiten, zoals het organiseren van evenementen, het ontwikkelen en organiseren van recreatiearrangementen en het ter beschikking stellen van recreatieterreinen en recreatiemiddelen. Doel van de Cellendonk B.V. is het detacheren van (tijdelijk) personeel bij de Recreatiemaatschappij of On Site Rivierengebied.
Programma
Programma 1
Relatie met programma
Het Recreatieschap Nederrijn, Lek en Waal is onder programma 3 Werken opgenomen. Er is ook een relatie met programma 4 Leven vanwege de recreatiemogelijkheden voor inwoners.
Bijdrage per programma
De B.V. Recreatiemaatschappij Rivierengebied voert de publieke taken van drie recreatieschappen uit. Deze publieke taken zijn het in stand houden, verbeteren en uitbreiden van de openbare recreatief-toeristische infrastructuur in het werkgebied van de recreatieschappen. Daarbij wordt tevens bescherming van het landschappelijk karakter van het gebied beoogd. De gemeente West Betuwe participeert hierin via de gemeenschappelijke regelingen Natuur- en Recreatieschap Lingegebied en Recreatieschap Nederrijn, Lek en Waal.
Belangrijkste (beleids)-ontwikkelingen
Belangrijkste (beleids)-ontwikkelingen Onderzoek naar een vereenvoudigde aansturing van de B.V. Recreatiemaatschappij Rivierenland. Op dit moment gebeurt dit door drie gemeenschappelijke regelingen.
Risico's
-
Risicoprofiel
Laag
Financieel belang (x € 1.000)
Geraamde bijdrage 2025
Geraamde bijdrage 2024
Begroot Eigen vermogen
Begroot Vreemd vermogen
31-12-2024
31-12-2025
31-12-2024
31-12-2025
0
0
n.n.b.
n.n.b.
n.n.b.
n.n.b.
Toelichting financieel belang
LaagUBRivierenland
UBRivierenland
Vestigingsplaats
Tiel
Doel
UBRivierenland is verantwoordelijk voor de aanleg, het beheer en het onderhoud van het glasvezelnetwerk in het buitengebied van de gemeenten Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel.
Deelnemers/betrokken partijen
De colleges van de gemeenten Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal, Zaltbommel.
Bestuurlijk belang
Er is een Algemeen bestuur en Dagelijks Bestuur. Deze worden gevormd door bestuurders van de deelnemende gemeenten.
Programma
Programma 4
Relatie met programma
Er is een relatie met programma 3 Werken omdat een goed glasvezelnetwerk voor onze bedrijven in het buitengebied ook van groot belang is.
Bijdrage per programma
De Uitvoeringsorganisatie Breedbandnetwerk Rivierenland (UBR) is een initiatief van zeven samenwerkende gemeenten in de regio Rivierenland. UBR is verantwoordelijk voor de aanleg, het beheer en het onderhoud van een glasvezelnetwerk in het buitengebied van deze gemeenten.
Door het aanleggen van een glasvezelnetwerk wordt gewerkt aan een snelle en betrouwbare internetverbinding die onmisbaar is in de huidige tijd, waarin thuiswerken steeds meer toeneemt. Ook digitale dienstverlening neemt toe, waardoor inwoners afhankelijk zijn van een betrouwbare internetverbinding. De aanleg van een glasvezelnetwerk past binnen de ambities van de gemeente West Betuwe om een 100% dekkend glasvezelnetwerk te realiseren.Belangrijkste (beleids)-ontwikkelingen
In 2024 worden grotendeels de laatste aansluitingen op het glasvezelnetwerk gerealiseerd (dijkversterking).
Risico's
De gemeente staat garant voor 8,93 miljoen euro. Op dit moment vindt de aanleg van het glasvezelnetwerk plaats. Deze aanlegkosten passen binnen de exploitatieopzet van de UBR. Doordat de inflatie hoger ligt dan begroot, lopen de beheerkosten iets op. Voorzichtigheidshalve is er voor gekozen om voor 2023 en 2024 deze post met 5% te verhogen.
Risicoprofiel
Laag
Financieel belang (x € 1.000)
Geraamde bijdrage 2025
Geraamde bijdrage 2024
Begroot Eigen vermogen
Begroot Vreemd vermogen
31-12-2024
31-12-2025
31-12-2024
31-12-2025
0
0
617
697
32.995
32.266
Toelichting financieel belang
De gemeente staat garant voor een bedrag van 8,93 miljoen euro. Hier wordt enkel een beroep op gedaan als er tekorten ontstaan in de exploitatie. De meerjarenbegroting laat een positief resultaat zien.
Laag
NV
N.V. Alliander
Vennootschappen
N.V. Alliander
Vestigingsplaats
Arnhem
Doel
Doel van Alliander is het leveren van energie. Alliander bestaat uit drie werkmaatschappijen, namelijk Liander (netwerkbeheerder), Liandon (consultancy en advies over de aanleg, de instandhouding en het beheer van complexe energie-infrastructuren en meetdiensten) en Liandyn (actief in onder andere de markt voor verlichting van de openbare ruimte en verkeersregelinstallaties).
Deelnemers/betrokken partijen
De grootste aandeelhouders van Alliander zijn de provincies Gelderland (± 45%), Friesland (± 13%), Noord-Holland (± 9%) en de gemeente Amsterdam (± 9%). De overige 24% van de aandelen zijn in handen van 51 gemeenten in Gelderland, Flevoland, Noord-Holland en Zuid-Holland, de gemeente Amersfoort, de provincie Flevoland en twee houdstermaatschappijen van gemeenten in de Kop van Noord-Holland en de Rijn- en Bollenstreek.
Bestuurlijk belang
De gemeente West Betuwe bezit 233.211 aandelen Alliander. Dit is 0,170 procent van het totale aantal uitstaande aandelen.
Programma
N.v.t.
Relatie met programma
Deze deelneming valt niet onder een programma maar onder de Algemene Dekkingsmiddelen.
Bijdrage per programma
-
Belangrijkste (beleids)-ontwikkelingen
-
Risico's
-
Risicoprofiel
Laag
Financieel belang (x € 1.000)
Geraamde bijdrage 2025
Geraamde bijdrage 2024
Begroot Eigen vermogen
Begroot Vreemd vermogen
31-12-2024
31-12-2025
31-12-2024
31-12-2025
0
0
n.n.b.
n.n.b.
n.n.b.
n.n.b.
Toelichting financieel belang
In de begroting wordt rekening gehouden met een jaarlijkse dividendopbrengst van 126.000 euro.
LaagVitens NV
Vitens NV
Vestigingsplaats
Utrecht
Doel
Het doel van Vitens is de uitoefening van een publiek (drink)waterbedrijf in de ruimste zin van het woord. Dat houdt onder meer in: winning, productie, transport, verkoop en distributie van water en verder het verrichten van alles dat met de publieke watervoorziening verband houdt of daarvoor bevorderlijk kan zijn.
Deelnemers/betrokken partijen
Behalve Nuon zijn gemeenten en provincies in het voorzieningsgebied aandeelhouder van Vitens, dat is opgezet als een naamloze vennootschap.
Bestuurlijk belang
De gemeente West Betuwe is houder van 34.717 aandelen in deze vennootschap.
Programma
N.v.t.
Relatie met programma
Deze deelneming is valt niet onder een programma maar onder de Algemene Dekkingsmiddelen.
Bijdrage per programma
-
Belangrijkste (beleids)-ontwikkelingen
-
Risico's
-
Risicoprofiel
Laag
Financieel belang (x € 1.000)
Geraamde bijdrage 2025
Geraamde bijdrage 2024
Begroot Eigen vermogen
Begroot Vreemd vermogen
31-12-2024
31-12-2025
31-12-2024
31-12-2025
0
0
n.n.b.
n.n.b.
n.n.b.
n.n.b.
Toelichting financieel belang
In de begroting is geen rekening gehouden met een jaarlijkse dividendopbrengst. Dit wordt veroorzaakt door de solvabiliteit als gevolg van het verhoogde investeringsniveau voor de komende jaren.
LaagNV Bank Nederlandse Gemeenten (BNG Bank)
NV Bank Nederlandse Gemeenten (BNG Bank)
Vestigingsplaats
Den Haag
Doel
BNG Bank is de bank van en voor overheden en instellingen voor het maatschappelijk belang (publieke sector). Met gespecialiseerde financiële dienstverlening draagt BNG Bank bij aan het zo laag mogelijk houden van de kosten van maatschappelijke voorzieningen voor de burger. Daarnaast streeft BNG Bank naar een redelijk rendement voor haar aandeelhouders.
Deelnemers/betrokken partijen
De Staat is houder van de helft van de aandelen. De andere helft is in handen van gemeenten, provincies en een waterschap.
Bestuurlijk belang
De aandelen BNG Bank zijn voor de helft in handen van gemeenten en provincies. De andere helft is in handen van de Staat. De gemeente West Betuwe heeft zeggenschap via het stemrecht op de 60.255 aandelen die zij in bezit heeft. De gemeente West Betuwe heeft geen afvaardiging in het bestuur van BNG Bank.
Programma
N.v.t.
Relatie met programma
Deze deelneming valt niet onder een programma, maar onder de Algemene Dekkingsmiddelen.
Bijdrage per programma
Belangrijkste (beleids)-ontwikkelingen
Risico's
-
Risicoprofiel
Laag
Financieel belang (x € 1.000)
Geraamde bijdrage 2025
Geraamde bijdrage 2024
Begroot Eigen vermogen
Begroot Vreemd vermogen
31-12-2024
31-12-2025
31-12-2024
31-12-2025
0
0
n.n.b.
n.n.b.
n.n.b.
n.n.b.
Toelichting financieel belang
In de begroting wordt rekening gehouden met een jaarlijkse dividendopbrengst van 93.000 euro.
LaagNV Stedin
NV Stedin
Vestigingsplaats
Rotterdam
Doel
De hoofdactiviteiten van Stedin zijn het transport van gas en elektriciteit naar particulieren en bedrijven, evenals het aanleggen, onderhouden en toekomstbestendig maken van elektriciteits- en gasnetten.
Deelnemers/betrokken partijen
Staat der Nederlanden, Provincies Utrecht en Zeeland en 63 gemeenten.
Bestuurlijk belang
De gemeente West Betuwe bezit 16.875 aandelen Stedin. Dit is 0,297 procent van het totale aantal uitstaande aandelen.
Programma
N.v.t.
Relatie met programma
Deze deelneming valt niet onder een programma, maar onder de Algemene Dekkingsmiddelen.
Bijdrage per programma
-
Belangrijkste (beleids)-ontwikkelingen
-
Risico's
-
Risicoprofiel
Laag
Financieel belang (x € 1.000)
Geraamde bijdrage 2025
Geraamde bijdrage 2024
Begroot Eigen vermogen
Begroot Vreemd vermogen
31-12-2024
31-12-2025
31-12-2024
31-12-2025
0
0
n.n.b.
n.n.b.
n.n.b.
n.n.b.
Toelichting financieel belang
In de begroting wordt rekening gehouden met een jaarlijkse dividendopbrengst van 101.000 euro.
Laag
BV
Merwede Lingelijn B.V.
Merwede Lingelijn B.V.
Vestigingsplaats
Gorinchem
Doel
De Merwede Lingelijn B.V. heeft als doel de voorbereiding en realisatie van de verbeteringen aan de infrastructuur van en rond de spoorlijn Dordrecht-Geldermalsen (Merwede-Lingelijn) en het verrichten van alle verdere handelingen die met dit doel in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn. De gemeenten geven de Beheer B.V. opdracht voor het realiseren van de verschillende projecten aan de spoorlijn en de stations. Daartoe heeft elke gemeente een realisatieovereenkomst met de Beheer B.V. afgesloten, voor zover het projecten betreft op het grondgebied van de desbetreffende gemeente. De Beheer B.V. is namens de gemeenten opdrachtgever van de provincie Zuid-Holland; de provincie is verantwoordelijk voor het doen realiseren van de gedeeltelijke spoorverdubbeling, de aanpassing van bepaalde treinhaltes, de realisatie van een nieuwe treinhalte en de beveiliging van een aantal overwegen, waaronder die in Beesd.
Deelnemers/betrokken partijen
De gemeenten langs de Merwede-Lingelijn: Dordrecht, Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam, Molenlanden, Gorinchem, Vijfheerenlanden en West Betuwe.
Bestuurlijk belang
Het maatschappelijke kapitaal van de B.V. bedraagt 1.000.000 euro verdeeld in 1.000.000 aandelen van 1 euro. Het geplaatste kapitaal bedraagt 250.000 euro. De participatie in het geplaatste kapitaal is op het aandeel van elke gemeente in de te realiseren projecten gebaseerd. De gemeente West Betuwe heeft 6.000 aandelen. Dit is 2,4 procent van het aantal uitstaande aandelen. Dordrecht heeft 7.275 aandelen, Sliedrecht 101.575 aandelen, Hardinxveld-Giessendam 50.100 aandelen, Gorinchem 50.950 aandelen en Leerdam 30.525 aandelen.
Programma
Programma 4
Relatie met programma
De Merwede Lingelijn als openbaar vervoersvoorziening behoort bij programma 4 Leven.
Bijdrage per programma
-
Belangrijkste (beleids)-ontwikkelingen
-
Risico's
-
Risicoprofiel
Laag
Financieel belang (x € 1.000)
Geraamde bijdrage 2025
Geraamde bijdrage 2024
Begroot Eigen vermogen
Begroot Vreemd vermogen
31-12-2024
31-12-2025
31-12-2024
31-12-2025
0
0
n.n.b.
n.n.b.
n.n.b.
n.n.b.
Toelichting financieel belang
Laag
Stichting
Stichting Openbaar Onderwijs Alblasserwaard en Vijfheerenlanden
Verenigingen en Stichtingen
Stichting Openbaar Onderwijs Alblasserwaard en Vijfheerenlanden
Vestigingsplaats
Arkel
Doel
Het bestuur van de Stichting Openbaar Onderwijs Alblasserwaard en Vijfheerenlanden is als bevoegd gezag verantwoordelijk voor de instandhouding van de scholen voor openbaar primair onderwijs in de gemeenten Molenlanden (Giessenlanden en Molenwaard), Vijfheerenlanden (Leerdam, Vianen en Zederik) en West Betuwe (Lingewaal), evenals voor het geven van onderwijs conform de wezenskenmerken van het openbaar onderwijs in deze 24 scholen.
Deelnemers/betrokken partijen
Gemeenten Molenlanden, Vijfheerenlanden en West Betuwe.
Bestuurlijk belang
De Stichting Openbaar Onderwijs Alblasserwaard en Vijfheerenlanden wordt bestuurd door een algemeen bestuur van vijf personen, onder wie een voorzitter, een penningmeester en een secretaris. Het bestuur is samengesteld uit bestuurders die door de gemeenten zijn benoemd. West Betuwe wordt door een van de wethouders vertegenwoordigd.
Programma
Programma 4
Relatie met programma
Deze stichting is onder programma 4 (Leven) opgenomen.
Bijdrage per programma
-
Belangrijkste (beleids)-ontwikkelingen
-
Risico's
-
Risicoprofiel
Laag
Financieel belang (x € 1.000)
Geraamde bijdrage 2025
Geraamde bijdrage 2024
Begroot Eigen vermogen
Begroot Vreemd vermogen
31-12-2024
31-12-2025
31-12-2024
31-12-2025
0
0
n.n.b.
n.n.b.
n.n.b.
n.n.b.
Toelichting financieel belang
LaagNuval
Overige samenwerkingsverbanden
Nuval
Vestigingsplaats
Beuningen
Doel
Nuval is een aandeelhoudersplatform van Vitens en Alliander, die namens een aantal gemeenten met één stem binnen het grootaandeelhoudersoverleg van Alliander optreedt, zodat deze (kleine) gemeenten meer invloed kunnen uitoefenen.
Deelnemers/betrokken partijen
De gemeenten Aalten, Almere, Apeldoorn, Barneveld, Berkelland, Bronckhorst, Doesburg, Doetinchem, Dronten, Duiven, Elburg, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Lelystad, Lochem, Montferland, Nijkerk, Nunspeet, Oldebroek, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Putten, Rheden, Rijnwaarden, West Betuwe, Westervoort, Winterswijk, Zeewolde, Zevenaar en Zutphen.
Bestuurlijk belang
West Betuwe bezit 233.211 aandelen Alliander; binnen Nuval is dat 1,86 procent van de aandelen van de Nuval-vertegenwoordigers. West Betuwe bezit 34.717 aandelen Vitens; binnen de Nuval is dat 2,0 procent van de aandelen van de Nuval-vertegenwoordigers.
Programma
N.v.t.
Relatie met programma
Dit valt niet onder een programma, maar onder de Algemene Dekkingsmiddelen
Bijdrage per programma
n.v.t.
Belangrijkste (beleids)-ontwikkelingen
n.v.t.
Risico's
-
Risicoprofiel
Laag
Financieel belang (x € 1.000)
Geraamde bijdrage 2025
Geraamde bijdrage 2024
Begroot Eigen vermogen
Begroot Vreemd vermogen
31-12-2024
31-12-2025
31-12-2024
31-12-2025
0
0
n.v.t.
n.v.t.
n.v.t.
n.v.t.
Toelichting financieel belang
Laag