Paragrafen

Wet Open Overheid

Openbaarheidsparagraaf Wet open overheid 2025 

Per 1 mei 2022 is de Wet open overheid (Woo) in werking getreden, die de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) heeft vervangen. Een belangrijk onderdeel van de Woo is de verplichting tot actieve openbaarmaking van informatiecategorieën (zie bijlage) door alle bestuursorganen. Om dit te bereiken worden de verplichte informatiecategorieën in vier tranches (fases) openbaar gemaakt. De verplichting voor de categorieën in tranche 1 zal op 1 november 2024 ingaan. Tranche 1 betreft de categorie “informatie over organisatie en werkwijze” en de categorie “Bereikbaarheidsgegevens ”.

Welle categorieën gaan we openbaar maken in 2025.
Vanaf 2025 treden gefaseerd de overige categorieën inwerking (tweede, derde en vierde tranche). Indicatief moet de informatie uit de tweede tranche medio 2025 openbaar worden gemaakt. Openbaarmaking van de derde tranche volgt volgens planning in de tweede helft van 2025 en tranche vier in 2026. Tranche twee bestaat uit de volgende categorieën:
Categorie 2d: Agenda’s en besluitenlijsten bestuurscolleges
Categorie 2e: Adviezen
Categorie 2g: Jaarplannen en jaarverslagen
Categorie 2i:  Woo-verzoeken en -besluiten

Om de informatie uit deze categorieën doorzoekbaar, toegankelijk en privacy-proof te maken, zijn er aanpassingen in het werkproces en systemen benodigd. 2025 zal in het teken staan van het invullen van deze randvoorwaarden:

  1. Inrichten publicatieproces. Om actief openbaar maken mogelijk te maken wordt een publicatieproces (inclusief rollen en verantwoordelijkheden) opgesteld. In grote lijnen dienen de huidige processen rond creatie, productie, distributie en opslag van documenten die actief openbaar worden gemaakt in kaart te worden gebracht. OP basis hiervan een nieuw uniform publicatieproces voor actieve openbaarmaking ontwerpen en implementeren.  
  2. Randvoorwaarde voor het kunnen publiceren van categorieën uit tranche twee tot en met vier is de beschikbaarheid van een publicatieplatform waarop rijksorganisaties stukken kunnen publiceren. In 2025 wordt een publicatieplatform voor de drie gemeenten aangeschaft en ingericht. Als de ontwikkeling van het platform van Dimpact de juiste kant op gaat heeft het vooralsnog de voorkeur hierop aan te sluiten. Een eventueel alternatief is het OpenRaadsinformatie en het RIS dat kan dienen als platform mits hiermee voldaan kan worden aan de vereisten van de WOO.
  3. Inregelen beheer actieve openbaarmaking. Eigenaarschap en verantwoordelijkheden beleggen t.a.v. het beheer van de Woo-index, coördinatie over actieve openbaarmaking van documenten, anonimiseringstool, etc.

Bijlage

1. Wet- en regelgeving

7. Jaarplannen en -verslagen

  • Wetten en andere algemeen verbindende voorschriften
  • Overige besluiten van algemene strekking
  • Ontwerpen van wetten, andere algemeen verbindende voorschriften en overige besluiten van algemene strekking waarover een extern advies is gevraagd, met inbegrip van de adviesaanvraag
  • Jaarplannen en jaarverslagen van bestuursorganen inzake de voorgenomen uitvoering van de taak of verantwoording van die uitvoering. Jaarplannen inclusief begroting. Alleen het jaarplan en jaarverslag van de organisatie als geheel valt onder de verplichting

2. Organisatiegegevens

8. Wob/informatieverzoeken

  • Inzicht in de organisatie en werkwijze, waaronder de taken en bevoegdheden van de organisatieonderdelen
  • De bereikbaarheid van het bestuursorgaan en zijn organisatieonderdelen en de wijze waarop een verzoek om informatie kan worden ingediend
  • De inhoud van de schriftelijke Wob-verzoeken, van de schriftelijke beslissingen op die verzoeken en, behoudens bij gehele afwijzingen, de daarbij verstrekte informatie

3. Raadstukken

9. Onderzoeken

  • Vergaderstukken en verslagen van de raad
  • Bij de gemeenteraad ter behandeling ingekomen stukken. Uitzondering stukken die betrekking hebben op individuele gevallen.
  • Onderzoeksrapporten die: – Intern en extern zijn uitgevoerd, - Voornamelijk uit feitenmateriaal bestaan, - Gaan over het functioneren van de eigen organisatie, uitvoering of evaluatie van beleid, inclusief uitvoering, naleving en handhaving"

4. Bestuursstukken

10. Beschikkingen

  • Agenda's en besluitenlijsten, -Vergaderstukken en verslagen van het Bestuur (college van B&W)
  • Beschikkingen in de zin van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) vallen hieronder: -– Schriftelijke beslissingen van een bestuursorgaan, – Die een publiekrechtelijke rechtshandeling inhouden, - Voor een specifiek geval gelden (dus niet van algemene strekking zijn zoals een beleidsregel).

5. Adviezen van adviescolleges

11. Klachten

  • Adviezen van officiële adviescolleges (door besluit van een bestuursorgaan vastgesteld).
  • Schriftelijke oordelen n.a.v. klachtprocedures over gedragingen van organisaties

6. Convenanten

Lid 3 Inspanningsverplichting

  • Convenanten, overeenkomsten, verbintenissen en soortgelijke afspraken van een bestuursorgaan met andere partij(en)
  • Naast de verplicht openbaar te maken informatie categorieën volgens artikel 3.3. Woo, geldt er ook een inspanningsverplichting voor bestuursorganen om bij de uitvoering van hun taak uit eigen beweging documenten openbaar te maken. Het gaat daarbij in ieder geval om informatie over het beleid, inclusief de voorbereiding, uitvoering, naleving, handhaving en evaluatie hiervan
Deze pagina is gebouwd op 02/17/2025 16:04:59 met de export van 02/06/2025 10:23:14